Omia omenia yllin kyllin? Puristaisimmeko niistä mehut?

Omena- ja marjapuristamo Tervon ja Suonenjoen rajalla, tunti Kuopiosta

Etsitkö omenapuristamoa Pohjois-Savosta, Kuopion, Tervon, Suonenjoen, Rautalammin ja Vesannon suunnalta? Laajan tilalta sellainen uutukainen löytyy. Puristamo avataan asiakaskäyttöön syksyllä 2025.

Syksyllä 2024 investoimme Laajan tilalla mehupuristimeen, jolla saadaan talteen hedelmien ja marjojen mehut tuorepuristamalla. 

Nyt olemme päässeet perheen ja hieman suvunkin voimin testaamaan 

  • puristamon toimintaa oman sadon omenilla
  • mehun laatua, makua ja säilyvyyttä omalla suullamme ja omissa tiloissamme. 

Testaamisen tulos on tässä!

Testaamisen jäljiltä uskallamme suositella kylmäpuristettua omenamehua muillekin. Siksi olemme syksyllä 2025 valmiita avaamaan puristamon myös asiakaskäyttöön siten, että syksyllä 2025 keskitymme omenien mehustamiseen.  

Voi olla, että tulevina vuosina puristamon palvelut laajenevat. Tämä tarkoittaisi sitä, että omenasadon ohella mehupuristamoon voisi tuoda muitakin hedelmiä ja marjoja. Oletko kiinnostunut mehustamaan muutakin kuin omenaa? Kerro ihmeessä: ideat ja toiveet ovat tervetulleita!   

Miten homma toimii?

Tässä mehustamisprosessi pariin riviin puristettuna:  

  1. Pesemme omenat. 
  2. Pestyt omenat siirtyvät kuljettimella murskaimeen. 
  3. Omenamurske kulkeee puristimen läpi. 
  4. Kuiva mäski putoaa mäskiastiaan ja puristettu mehu ohjautuu omaan altaaseensa. 
  5. Altaasta mehu johdetaan suodattimen kautta pastöroitavaksi
  6. Pastöroitu mehu pakataan hanapakkauksiin.  

Sivun alaosan videolta voit katsoa, miltä tämä kaikki näyttää oikeassa maailmassa.

Usseimmin Tulevat Utelut, UTU (suomeksi = UKK, Usein Kysytyt Kysymykset)

Miten pakkaan ja kuljetan hedelmät?

Sinun tulee tuoda puhtaat ja mehustamiseen soveltuvat omenat tai päärynät meille laatikoissa, ämpäreissä, saaveissa tai vaikka pyykkikoreissa.

Etenkin jos säilytät hedelmiä useita päiviä astioissa ennen kuin tuote ne meille, tarkistathan hedelmien kunnon ja noukit pois mahdolliset huonot yksilöt.  

Huolehdithan, että käyttämäsi astiat ovat puhtaat. Pahvilaatikot ja pyykkikorit ovat hyviä kapistuksia, koska niissä ilma kiertää. Niihin voimme myös pakata valmiit hanapussit jäähtymään.  

Umpinaisia muovisäkkejä sitä vastoin voi vältellä, sillä niissä hedelmät pilaantuvat nopeammin.    

Pastöroidaanko mehu vai ei?

Lähtökohtana on, että pastöroimme mehun ennen sen pakkaamista hanapakkauksiin.  

Pastörointi tarkoittaa mehun kuumentamista noin 80 asteeseen ennen pakkaamista. Kuumentaminen tuhoaa varastoinnin aikana syntyviä bakteereita ja mikro-organismeja. Patöroimisen ansiosta mehu säilyy pidempään, mehua voi säilyttää avaamattomassa pakkauksessa noin vuoden ajan huoneenlämmössä ja mehun maku säilyy hyvänä.  

Jos kuitenkin haluat pastöroimatonta mehua, varaathan mehulle omat isot astiat, joista voit pakata mehun omiin pulloihisi tai muihin astioihin. Me pakkaamme vain pastöroitua mehua ja vain kolmen litran hanapakkauksiin. 

Millaisia hedelmiä voi mehustaa? Millaisia ei?

Mehustettavaksi sopivat

  • puhtaat, hyväkuntoiset ja mehustamiseen soveltuvat omenat tai päärynät

Mehustettavaksi eivät sovellu

  • kirsikat, kriikunat tai muut kivelliset hedelmät
  • likaiset, homeiset tai pilaantuneet hedelmät.
Mihin mehu pakataan? Tuonko omat pullot? Miten mehu säilytetään?

Joku meistä on saattanut kokeilla viiniä hanapakkauksesta.

Me pakkaamme mehut samaan tyyliin hanaviinien kanssa. 

Puristamme mehun kolmen litran hanapusseihin. Pussit kuuluvat mehustuspalvelun hintaan.

Näin se menee:

  1. Tyhjiöpakattavien pussien pohjalla on sinetöity hana.
  2. Hana ei sen avaamisesta huolimatta päästä happea sisälle mehupussiin. Tämä parantaa mehun säilyvyyttä.
  3. Hanapussin lisäksi voit ostaa myös pahvilaatikon, johon mehupussi asetellaan. Pahvilaatikon ansiosta mehupussi säilyy pystyasennossa ja on helpompi säilyttää jääkaapissa hanan avaamisen jälkeen. Pahvilaatikon alaosassa sijaitsevasta hanasta mehua voi annostella esimerkiksi kannuun tai juomalasiin.

Hanasinetin avaamisen jälkeen säilytä mehua jääkaapissa. Suosittelemme pakkauksen käyttämistä loppuun viikon sisällä sen avaamisesta.    

Pastöroituna ja avaamattomana mehu säilyy noin vuoden myös huoneenlämmössä. Muista suojata pakkaukset suoralta valolta.    

Erillisestä tilauksesta ja lisämaksusta voimme pullottaa mehua myös asiakkaan omiin pulloihin. 

Minkä verran mehua syntyy? Mikä on pienin erä, jonka voi tuoda?

Yhdestä omenakilosta kertyy valmista mehua noin 6-7 desilitraa. 

Minimierän suuruus on noin 30 kiloa. Tämä tarkoittaa noin kuuden ämpärin verran omenia (10 litran ämpäreitä).

Miten palvelu hinnoitellaan?

Hinnoittelukäytännöt ovat vielä avoimina. Tarkennamme niitä kesän 2025 aikana. 

Voiko teille lahjoittaa omenia?

Kyllä. Hyvälaatuisia, ehjiä ja puhtaita, puristamiseen sopivia omenia otamme myös lahjoituksena. Puristamme niistä mehua ja lahjoitamme osan mehusta mm. Tervoon, Kurrekummun päiväkodille.

Kyllä onnistuu - katso vaikka!

Katso kuinka omenista saadaan mehut talteen Laajan tilan mehupuristamossa.

Kysy lisää mehustuksesta lomakkeella tai soita Inkeri 044 5789577 / Teemu 050 588 6351.

Ota yhteyttä

Tutustu myös muihin palveluihimme:

Savusauna järven rannalla

Tutustu!

Polttopuut Kuopion seudulle

Tutustu!

Tyhy-päivät ja tilavierailut

Tutustu!